top of page

Воркшоп про технологію розвитку критичного мислення для учителів-словесників

Серед освітніх технологій навчання, які сприяють формуванню ключових компетентностей, наскрізних умінь у здобувачів освіти сучасної школи і які допоможуть їм у майбутньому вирішувати різні життєві ситуації, досягти мети, само реалізуватися, неабияку роль відіграє технологія розвитку критичного мислення. За словами Олени Пометун, саме критичне мислення «характеризується активністю, цілеспрямованістю, самостійністю, дисциплінованістю й рефлективністю та передбачає розвиток у процесі навчання здатності людини визначати проблеми, аналізувати, синтезувати, оцінювати інформацію з будь-яких джерел, висувати альтернативи й оцінювати їх, обирати спосіб розв’язання проблеми чи власну позицію щодо неї й обґрунтовувати свої погляди, робити свідомий вибір і діяти».

Упровадженню технології розвитку критичного мислення на уроках мовно-літературних предметів був присвячений воркшоп, який відбувся в рамках І сесії Літньої школи 2024 13 червня 2024 року на базі Чернівецької гімназії №11, для вчителів української мови, української та зарубіжної літератур закладів загальної середньої освіти Чернівецької міської територіальної громади.

Спікери воркшопу  представили цікавий матеріал, який сприяв поглибленню  знань учителів-словесників про технологію розвитку критичного мислення, удосконаленню їхніх умінь та навичок використовувати вже відомі її прийоми, ознайомленню й відпрацюванню маловідомих й невідомих.

Разом з Аллою Ткач, консультантом центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернівецької міської ради, учасники заходу шукали переваги впровадження зазначеної вище технології на уроках словесності, ознайомилися зі структурою уроку з використанням технології розвитку критичного мислення, опрацювали методику ефективних прийомів навчання «Твір з опорою на піраміду», «Даймонд», «Що? Отже, що?  Що далі?», «Семантична карта», «Припущення на основі запропонованих слів», «Картографування тексту».

Ірина Чифурко, заступник директора з навчально-виховної роботи Чернівецької гімназії №11, керівник міської професійної спільноти учителів української мови та літератури ЗЗСО нашої громади, презентувала методику роботи із запитаннями як інструментом розвитку критичного мислення. Учасники заходу в групах відпрацювали методи ««Товсті» й «тонкі» запитання», «Питальні слова», «Запитай і відгадай», «Ромашка Блума», «Ґудзики Блума», «Шість чому» тощо.

Галина Іванчук, заступник директора з навчально-виховної роботи Чернівецького філософсько-правовового ліцей  №2, представила педагогам методи та прийоми критичного мислення для роботи з текстом та для розуміння прочитаного. У ролі  учнів педагоги відпрацювали прийоми «Insent»,  «Колесо емоцій», «Діаманта», «Фішбоун», «Шість капелюхів».

Яна Пінтяк, учитель української мови та літератури Чернівецького ліцею №17 «Успіх», поділилася досвідом роботи  з асоціативними картами, представивши багатство вправ роботи з ними на різних етапах уроку, з нейромережами  та ШПП (швидкими педагогічними практиками) на уроках мови та літератури. Педагоги мали змогу зануритися у світ метафоричних карт та за їх допомогою відпрацювати ряд ефективних та цікавих вправ.

Під час рефлексії учасники заходу відзначили актуальність теми заходу та важливість впровадження технології розвитку критичного мислення на уроках словесності.

 

bottom of page