top of page

Дитина у світі мистецтва


Мистецтво не підробляє і не замінює реальний світ,

а пояснює його, розширює і продовжує.

К.Ф. Юон

Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО) — це державний стандарт освіти. Він визначає державні вимоги до рівня розвиненості, освіченості та вихованості дитини дошкільного віку. У БКДО взаємозв’язані цінності дошкільної освіти, її напрями та процес формування досвіду дитини в різних видах діяльності. Це забезпечує освітній результат — компетентність дитини старшого дошкільного віку.

Імплементація Державного стандарту дошкільної освіти викликає багато запитань у практиків, які звикли до типових методик. Які сучасні підходи до організації освітньої взаємодії з дітьми у закладах дошкільної освіти (ЗДО) використати? Як навчати? Як проводити заняття? Як діяти? Для початку варто змінити стереотипи:

· не навчати, а проживати разом із дітьми різні події;

· не проводити репетиції, а створювати атмосферу свята завдяки несподіванкам;

· не примушувати, а залучати дітей;

· не ставити перед фактом запланованих і обов’язкових до виконання завдань, а створювати умови для дитячих активностей у різних видах діяльності.

Освітній напрям «Дитина у світі мистецтва» Базового компоненту дошкільної освіти (БКДО) пропагує самовираження дитини в художньо-продуктивній, музичній, театралізованій діяльності. Якщо дитина не засвоїть певні мистецькі техніки, терміни, — не вбачаємо у цьому нічого страшного. Вона зможе це надолужити в подальшому. Але якщо дитина дошкільного віку не зможе дивуватися, бачити красу, страждатиме «емоційною глухотою» — це складно скорегувати. Саме тому пріоритетним завданням освітнього напряму «Дитина у світі мистецтва» є залюблення дитини у красу природного, предметного та соціального світу.

Мотиваційно, інформаційно, продуктивно відбувся 01 грудня 2021 року вебінар «Вектори освітнього напряму «Дитина у світі мистецтва» за Базовим компонентом дошкільної освіти (нова редакція)» для музичних керівників, керівників гуртків мистецького напряму, вихователів закладів дошкільної освіти Чернівецької територіальної громади.

Розглядалися питання мистецько-творчої компетентності дошкільників, форми, методи та засоби формування мистецько-творчої компетентності, позиції та дії педагога, що сприяють розвитку мистецько-творчій компетентності, поняття освітньо-мистецького середовища, сутність освітнього напряму «Дитина у світі мистецтва. Хореографія», участі батьків у формуванні мистецько-творчої компетентності.

Світ мистецтва безмежний. Пізнавати його ми будемо не день, а все життя. Тому, педагог покликаний запобігати когнітивному насильству й технічній підготовці дітей, створити умови для розвитку дитини через мистецтво, мистецьку діяльність, формувати ціннісне ставлення до творів мистецтва, розвиток потреби в мистецькій діяльності, надання право вибору в пошуку власного шляху створення художнього образу в мистецькій діяльності, допомагати дитині в створенні власної картини світу.

Бажаємо творчих успіхів та натхнення!


bottom of page